Resor

Athenvännernas resa till Kykladerna i septemberdsc_0812
Följ med Jenny Wallensten och Arto Penttinen från Atheninstitutet på en resa
till Kykladernas pärlor. Upplev unika utgrävningar och historiska skatter. Som bronsåldersbosättningen Akrotiri på Santorini, de berömda marmorbrotten på Paros, Antiparos grottor och en fascinerande arkaisk kultplats på den okända Despotikó. Resan avrundas på Mykonos, med en båttur ut till Apollons ö, Delos.

Mellan den 16–23 september undersöker vi Kykladernas högtstående kultur och natur. Vi flyger direkt från Arlanda till Santorini, där en bronsåldersstad med förfinad kultur blomstrade. Vulkanön, med den -väldiga kalderan, rymmer såväl myt som historia. Under årtionden har arkeologer och amatörforskare skapat fantastiska teorier om samban
det mellan det våldsamma vulkanutbrottet på Santorini, och den minoiska civilisationens sammanbrott för 3500 år sedan. Lava, sand och jord har skapat bruna, röda och svarta lager som ger en unik färgskala åt Santorinis stränder. Tillsammans med vitkalkade hus och kyrkor med blåmålade kupoler skapar det oförglömliga bilder.

Det stora utgrävningsområdet på Akrotiri har avslöjat häpnadsväckande fynd. Här begravdes en hel minoisk stad vid ett vulkanutbrott, likt romarnas Pompeji. Utgrävningarna visar att man prydde sina väggar med vackra fresker och bodde i tre våningar höga hus. Vi ser fynd från Akrotiri på det förhisto-riska museet, innan vi utforskar öns städer, huvudorten Fira och konstnärernas älskling Oía och Pyrgos.

Tidigt på morgonen, den 18 september, tar vi färjan till den vackra ön Paros. Här njuter vi både av öns berömda stränder och historiens skatter, inne i den charmiga staden Parikia med sitt historiska museum.

Vi gör utflykter till de närliggande öarna Antiparos och Despotikó, den senare en för de flesta okänd, liten, karg och obebodd ö. På senare tid har Despotikó avslöjat fascinerande lämningar. Vi besöker en mycket spännande utgrävning och blir guidade av utgrävningsledaren. Fynd från bronsålder, arkaisk, klassisk och hellenistisk tid tyder på att ön en gång var en mycket viktig plats, i synnerhet som maritim handelspost. Här grävde man under 2015 fram en arkaisk helgedom förärad Apollon, med föremål från kulturer på grekiska fastlandet, Mellanöstern och norra Afrika.

Naturen på ön är klassad som NATURA 2000 på grund av det öde läget och frånvaron av betande djur. Munksälen har ett av sina sista kvarvarande gömställen i Medelhavet här och stora områden täcks av frygana och garrigue.

På Mykonos tar vi en promenad i den pittoreska staden med sina karaktäristiska väderkvarnar och kyrkor och besöker Alefkándra, även kallad Lilla Venedig. Under en förmiddagstur med båt (väderberoende) upptäcker vi Delos – guden Apollons heliga ö, fylld av mytologiska spår och arkeologiska lämningar. Dikten berättar hur tvillingarna Apollon och Artemis föddes här. Under arkaisk tid hölls stora fester till Apollons ära. Hans många tempel ligger på rad. Senare kom ön att bli en välmående handelsplats, där grekiska, orientaliska och italienska köpmän bosatte sig.

På ön finns omfattande lämningar. Från den arkaiska tiden den berömda lejonterrassen, unik för Grekland. De rikaste lämningarna är från hellenistisk tid med de bäst kända bevarade exemplen på hellenistisk bostadsarkitektur, flervåningshus som var rikt smyckad med mosaiker, väggmålningar och skulpturer.

Fyllda av intryck flyger vi hem med direktflyg från Mykonos till Stockholm.

Datum: 16–23 september.

Cirkapris per person i dubbelrum: 15 990 SEK. I priset ingår direktflyg, transporter på plats, mellanklass-boenden med frukost, kunnigt ciceronskap, halvpension i form av luncher eller middagar.

Mer information och detaljerat reseprogram

Preliminär anmälan till Favoritresor
Hornsbruksgatan 19, 117 34 Stockholm.
Tel. 08–660 18 00, e–mail: info@favoritresor.se

Information om resan uppdateras på Athenvännernas hemsida, www.athenvannerna.se

 

 

Kommentera