Resor

ATHENVÄNNERNAS RESA 2018
Välkomna att följa med på årets resa med Athenvännerna till Athen, Thebe och Delfi!
Under sex intensiva dagar besöker vi tre ”klassiska pärlor”, tre städer som varit av avgörande betydelse för Greklands historia.

Under den härliga blommande våren i Athen visar staden upp sitt bästa jag. Här har man fokuserat på kulturen och staden reser sig som en kulturens fågel Fenix. Nya operahuset och olika konstutställningar kryddar Athenbornas älskade uteliv. Under rosablommande Judasträd och silvrigt fräscha olivträd promenerar vi genom Athens gator i kunnigt sällskap. Under dagarna får vi nya intryck av denna flertusenåriga stads skatter, liksom möjlighet att upptäcka dagens moderna Athen, en stad som utvecklats till något av ett kulturcentrum. Ciceroner blir Atheninstitutets direktör Jenny Wallensten och vicedirektör Hans Lejdegård. Akropolis och Akropolismuseet är självskrivna mål liksom Nationalmuseet och Bysantinska museet.

En dag lämnar vi Athen för Delfi i landskapet Fokis, platsen för det Apollonorakel som under hundratals år drog pilgrimer och undrande från hela världen. Vi besöker både helgedomen och museet, som rymmer en mängd fantastiska föremål som en gång skänktes Apollon. Vi övernattar i den pittoreska byn Arachova. På vägen tillbaka till Aten besöker vi det berömda Hosios Loukasklostret, som började byggas redan på 900-talet e Kr, liksom det nya mycket omskrivna museet i Thebe i landskapet Boiotien. Vi bor på hotell Divani Palace, ett bra beläget mellanklasshotell i Athen samt har även en natt i Arachova.

PLANERAT DAGSPROGRAM

Dag 1. Stockholm – Athen
Vi ankommer Athen under förmiddagen direkt från Stockholm. Vår engelsktalande guide tar oss till centrum och hotell Divani Palace med promenadavstånd till det Svenska Atheninstitutet och de centrala delarna av Athen. Inledningsvis hälsas vi välkomna av direktör Jenny Wallensten och vicedirektör Hans Lejdegård på Atheninstitutet med en enkel plocklunch. Vi får lära känna huset och verksamheten på nära håll. Därefter vandrar vi genom Athens arkeologiska zon, under Akropolisklippan och förbi den klassiska demokratins mötesplatser till en trevlig taverna i de livliga kvarteren kring Thisio och Monastiraki. På sluttningen av Musernas kulle ligger Pnyx som var den atenska demokratins officiella mötesplats, dess s.k. ekklesia, från 400-100 talet f.Kr. Här kunde någonstans mellan 6.000 – 13.000 människor sitta för att lyssna till talarna.  Under romersk tid blev platsen en kultplats för den helande gudomligheten Zeus Hypsistos.

Gemensam välkomstmiddag

Dag 2. Akropolis och dess museum
Athen har genom de senaste årens kaos genomgått ett slags katarsis för att komma starkare ut på andra sidan. Det nya Akropolismuseet har blivit en grandios manifestation över stadens storslagna arv. Ett modernt och pedagogiskt upplagt museum som visar upp fynden från Akropolisklippans tempel. Vi utforskar också ett levnadsglatt och vitalt Athen där fynden från Antikens tid spelar huvudrollerna.
Vi inleder dagen med att långsamt gå uppför de vita trapporna under olivträden för att komma upp till Akropolis. Här uppe strövar vi omkring för att få se Propyleerna, Athena Niketemplet, Parthenon, Erechtheion med Karyatiderna. En fin promenad tar oss förbi Dionysosteatern och Herodes Atticus Odeion som fortfarande används till skådespel under sommaren. Till slut kommer vi ned till det nya Akropolismuseet som färdigställdes för nästan 10 år sedan. Här ser vi skulpturen från Parthenontemplet, gåvor till Olympens gudar, statyer och fynd ur dagligt liv. Nedanför Akropolisklippan ligger den gamla stadsdelen Plaka, fylld av vackra gamla hus i gränder med kaféer och barer. Ett utmärkt kvarter för lunch på egen hand då resten av dagen står till eget förfogande!

Dag 3. Oraklets Delfi – Arachova
Vi lämnar Athen med buss för att fara till Delfi, som vi når efter två och en halv timmes färd. Det heliga området i Delfi är platsen för det antika Greklands mest berömda orakel och här ser vi  Apollons tempel, en teater och spår efter flera skattehus. Bland konstskatterna i museet finns den välbevarade bronsstatyn ”Körsvennen”. Över den panhellenska kultplatsen Delfi, världens centrum, reser sig det mäktiga Parnassosberget. Vi får lära känna platsen och dess myter, dess politiska och religiösa betydelse. En glimrande historia som avslutades med att den bysantinske kejsaren Theodosius förbjöd oraklet och dyrkan av Apollon. Gemensam lunch serveras under dagen. Vi anländer till ett av athenarnas favoritresmål, bergsbyn och skidorten Arachova som ligger vackert vid foten av Parnassosberget. Här besegrade Georgios Karaiskakis den turkiska armén november 1826. Orten är även känd för sina många utsökta bysantinska kyrkor med välbevarade fresker. Gemensam middag och en övernattning på vårt hotell Ellinon Thea.

Dag 4. Hosios Loukas – nya museet i Thebe
Elvahundratalsklostret Hosios Loukas ligger ca tre mil utanför Arachova. Det är en del av Greklands bysantinska arkitekturvärldsarv. Inom området ser vi Theotokoskyrkan som tillägnats jungfru Maria och som är den enda kyrkan i landet som man vet byggdes på 900-talet. På väggarna ser man märkliga, snirkliga mönster som närmast kan liknas vid arabisk skrift. Katholikon är den större katedralsliknande byggnaden bredvid kyrkan. Den byggdes år 1011-1012 och är den enda i Grekland bevarade kyrkostrukturen med åtta pelare runt en central dom där gallerier med fresker pryder innerväggarna. Utanför finns den mycket kända fresken som avbildar Sankt Lukas profetia om den bysantinska erövringen av Kreta. Då detta skedde i mitten av 900-talet, målade pilgrimer en fresk av Joshua som den segerrike trons krigare i skinande rustning.
Vi besöker även det nya mycket uppmärksammade och rika arkeologiska museet i Thebe som öppnade i juni 2016.  Thebes historia och legender samlar gestalter som Pindaros, Dionysos, Antigone och Oidipus för att bara nämna några. Vi kan följa dess betydelsefulla roll i den grekiska historien från paleolitisk tid till det moderna Greklands födelse via museets arton tematiska rum. Gemensam lunch under dagen innan retur till Athen och hotell Divani Palace. Kvällen till eget förfogande.

Dag 5. Det bysantinska Athens skatter – Nationalmuseum
Vi besöker Bysantinska museet, som är inhyst i ett tidigare privatpalats, ritat av den berömde grekiske 1800-talsarkitekten Kleanthes, och som är det enda museet i Europa som helt ägnas den bysantinska konsten. Det är berömt för sin rika samling av ikoner.
Vi ser även valda delar av Nationalmuseets enorma samlingar av antik konst, allt från den kykladiska och mykenska eran till unika mästerverk inom skulptur från 600- till 400-talen f Kr och keramik samt bronsstatyer och figuriner. Gemensam avskedsmiddag på kvällen.

Dag 6. Athen – Stockholm
Under morgonen är det dags att lämna Athen för denna gång för att resa med direktflyg till Stockholm under förmiddagen.

Resan är öppen för medlemmar i Svenska Atheninstitutets vänförening.

Nya medlemmar hälsas hjärtligt välkomna. Medlemsavgift 250 kr inbetalas till plusgiro
60 23 60-0 eller bankgiro 550-2372.

RESFAKTA
Datum: 10 – 15 april.                                  
Medlemspris per person, del i dubbelrum: 14.490:-.
Icke-medlemspris: 14.990:-
Enkelrumstillägg: 3.690:-

Bokning sker senast 15/2

I priset ingår direktflyg Stockholm – Athen, t/r, transporter, visningar och entréer omnämnda i programmet, fem nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell, fem bufféfrukostar, två luncher, en lättare plocklunch, tre middagar, svensktalande ciceroner, engelsktalande lokalguide, skatt.

God vigör krävs inför promenader på ojämnt underlag.

Priset är baserat på de flygavgifter och skatter som gällde 15 december 2017. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. Ditt namn i resedokumenten skall överensstämma med det pass som du använder för resan. För resans genomförande erfordras 25 deltagare. Resevillkor enligt FAVORITRESORs hemsida www.favoritresor.se

För mer information och inbokning kontakta; FAVORIT Kultur och Temaresor AB
Hornsbruksgatan 19, 117 34 Stockholm, 08-660 18 00, info@favoritresor.se, www.favoritresor.se

Kommentera