Aktuellt

Studiebesök på Gustav III:s Antikmuseum

Datum: 1 december, 2024
Tid: 13:00 – 14:00
Plats: Kungliga Slottet

Söndagen den 1 december har du som medlem i Atheninstitutets vänner möjlighet att följa med på ett studiebesök på Gustav III:s antikmuseum. Museet finns inhyst på Kungliga slottet i Stockholm och ställer ut de skulpturer som Gustav III köpte under sin italienska resa i slutet av 1700-talet. Antikmuseet öppnades redan 1794 och är därmed ett av Europas äldsta publika museer (men är för närvarande stängt för egen rundvandring).

OBS: Föranmälan krävs (se nedan). Priset är 160 kr (för studerande 140 kr). Mer information om betalning fås vid anmälan.

Vi möts kl. 12:50 vid Västra valvet, Yttre borggården, och kommer sedan att eskorteras via en innerväg till museet. Själva visningen börjar kl. 13:00 och pågår i cirka 45 minuter. Notera att museet inte är uppvärmt. Varma ytterkläder rekommenderas!

Efter besöket fortsätter vi gemensamt till ett närbeläget kafé. 

Studiebesöket genomförs tillsammans med Svenska Klassikerförbundet. Antalet platser är begränsat till 15 personer från respektive förening. Anmälan görs till Svenska Klassikerförbundets styrelseledamot Elis Wibacke på elis.wibacke@gmail.com (skriv namn och förening). Vi behöver din anmälan senast den 20 november. Först till kvarn gäller!

Poikilia – En resa i antikvetenskapernas mångfald

Datum: 5 december, 2024
Tid: 17:00 – 20:00
Plats: Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2

2023 firade Svenska institutet i Athen 75-årsjubileum. Tack vare ett generöst bidrag från Barbro Osher Pro Suecia Foundation kunde institutet utlysa fyra forskningsstipendier för att fira detta: två stipendier till svenska forskare och två till grekiska kollegor, för att också fira 75 år av utmärkt samarbete våra länder emellan.

Den 5 december presenterar de fyra forskarna det arbete som möjliggjordes av stipendierna. Det blir en spännande resa som tar oss från metallhantverk under förhistorisk tid till den moderna utgrävningsplatsens arkitektur, via gudinnan Heras helgedom på Samos och guden Kronos vassa skära.

Hur utvecklades Sifnos till ett ekonomiskt och samhälleligt centrum i tidig bronsålder? Magda Giannakopoulou, doktorand i klassisk arkeologi vid Athens universitet, delar sin fascinerande forskning om öns metallutvinning. Genom att kombinera arkeologi och metallurgi belyser hon Sifnos roll i ett tidigt nätverk av metallproduktion.

Vad berättar de gåtfulla terrakottamaskerna i Heras helgedom på Samos om kultens ritualer? Maria Spathi, biträdande professor i klassisk arkeologi vid Kretas universitet, presenterar sin tolkning av dessa ovanliga masker, med spännande insikter i en av den grekiska världens mest betydelsefulla religiösa platser. (OBS. De första två föredragen hålls på engelska.)

Vad kan en myt avslöja om uråldrig teknologi? Johan Tralau, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, utforskar Kronos våldsamma skära och dess symbolik. Med koppling till obsidianverktyg lyfter han myten om Uranos kastrering till nya dimensioner – både historiska och tekniska.

Hur formar de tillfälliga konstruktionerna vid en utgrävning vår syn på arkeologins historia? Arkitekten Erik Törnkvist undersöker spåren av dessa strukturer från tidiga 1900-talsutgrävningar på Delos och i Aten, och deras oväntade betydelse som en del av arkeologiskt och arkitektoniskt arv.

Föredragen är mellan 17.00-19.00, därefter bjuder Svenska Institutet i Athen och Föreningen Atheninstitutets vänner till mingel i Salongen.

Inträdet är fritt och anmälan (obligatorisk) sker genom Medelhavsmuseets webbsida.