Föreningen Svenska Atheninstitutets Vänner bjöd in nya och gamla vänner till Det minoiska Kreta – Europas första högkultur 3–10 oktober 2024 med fil. dr Niklas Hillbom.
Fil. dr Niklas Hillbom är resans ciceron, klassisk arkeolog som skrivit en avhandling om minoiska brädspel och som intresserat sig mycket för forntidens kulturkontakter runt östra Medelhavet, där inte minst Kreta är en viktig länk. Han har tidigare varit ciceron för Paradisresor i klassiska Grekland, Turkiet, Italien, Frankrike, Syrien, Jordanien och på många resor på Kreta.

På det vackra Kreta, där berg möter hav, blomstrade Europas första högkultur för 4000 år sedan. Sedan den unika minoiska kulturen återupptäcktes av Sir Arthur Evans år 1900 har mängder av fascinerande arkeologiska fynd gjorts, som ofta får dagens resenärer att häpna. Vi besökte enorma palats och vackra villor liksom spännande gravar och grotthelgedomar. Vår ciceron berättade om de välbevarade väggmålningar och spektakulära föremål som hittats, och mellan alla arkeologiska intryck och historier njöt vi av landskapet och tog dagliga dopp i det djupblå Medelhavet. Kreta är Niklas ”hem-ö” som han kan utan och innan, ända sedan han för drygt 20 år sen grävde och samlade material till sin avhandling på ön.
Mer information på Paradisresors webbsida!
Hösten 2016
Antikens Makedonien – från Alexander den store till aposteln Paulus, 22-29 oktober.
Höstens resa utgick från Thessaloniki och med fil dr Jesper Blid Kullberg som guide. Deltagarna togs till arkeologiska platser med anknytning till Alexander den store och till aposteln Paulus. Dessutom gavs tillfälle att besöka den högaktuella arkeologiska utgrävningsplatsen Amphipolis.
Resan arrangerades tillsammans med Paradisresor.
Och missa inte Sven-Tage Teodorssons reseberättelse i senaste numret av Hellenika och här.
Våren 2016
Attika, Peleponessos och Poros, 7-14 april.
Fokus under vårens resa låg dels på gamla svenska utgrävningsplatser, som i många fall har genomgått stora förändringar under de senaste åren, och dels på det nya och vitala Grekland.
De första dagarna tillbringade vi i Athen.Därefter for vi med båt från Pireus till ön Poros och besökte Poseidons helgedom i Kalaureia, där de senaste årens allra största svenska utgrävningar har ägt rum. På plats fick vi ta del av hur ett projekt av en sådan storleksklass egentligen går till samt njuta av vårgrönskan och den magnifika utsikten över hela den Saroniska bukten.
Resan fortsatte sedan till Nauplion, Greklands första huvudstad och också ett av landets främsta turistmål. Vi besökte arkeologiska platser i trakten och återvände sedan till Athen bland annat över Epidauros som hyser den mest välbevarade antika teatern i Grekland.
Atheninstitutets personal Arto Penttinen, Jenny Wallensten och Eleni Gultidou fanns med som resans ciceroner.
Läs hela programmet här